Domburg “In het licht van Walcheren”

Domburg “In het licht van Walcheren”

Domburg was weer even het centrum van kunstminnend Nederland. Van 25 tot en met 31 mei dit jaar werd de elfde editie van de Schildersweek Domburg gehouden. Voor deze inmiddels traditionele week, werden een 30-tal amateur en professionele schilders uitgenodigd om zich te laten inspireren door de pracht van het Zeelandse landschap en de praal van de Zeelandse cultuur. Het thema van de Schildersweek Domburg 2014 luidde: “In het licht van Walcheren”.

Domburg kuuroord en pleisterplaats

Domburg schilderweek

De Schildersweek Domburg wordt sinds 2004 jaarlijks rond Hemelvaart georganiseerd door de Stichting Art & Performance Domburg. Het doel van de stichting is om Domburg weer een kunstenaarskolonie te laten worden. Begin twintigste eeuw was Domburg behalve een kuuroord ook een trekpleister voor bekende schilders, zoals Mondriaan, Toorop en Jacoba van Heemskerck. Zij lieten zich veelvuldig inspireren door het licht, het landschap en de bewoners van het (voormalig) eiland Walcheren.

Schildersweek jubileum

De Schildersweek Domburg vierde vorig jaar haar tienjarig jubileum. Gedurende de afgelopen tien jaren hebben schilders van over de hele wereld Domburg bezocht en hebben zij zich laten inspireren voor hun kunstwerken. In het jubileumjaar was een selectie van 60 schilderijen uit deze tien jaar te zien in het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg. Vele van de kunstenaars die hebben deelgenomen aan de Schildersweek Domburg, hebben een band met dit kleine stadje opgebouwd en brengen Domburg nog vaak een bezoek. Hiermee lijkt de Stichting Art & Performance Domburg in haar opzet te slagen.

Meer dan schilderen

Gedurende de Schildersweek wordt het stadsbeeld van Domburg bepaald door kunstenaars die overal de schildersezels plaatsen om de mooie stadsgezichten, traditionele klederdrachten, de Zeeuwse trekpaarden, rustieke duinlandschappen en Zeeuwse zeegezichten te vereeuwigen in acryl-, olie- en waterverf. Behalve schilders worden er tijdens deze kunstzinnige week nog tal van andere activiteiten georganiseerd. Zo kon dit jaar ook genoten worden van twee concerten van Nederlands meest veelzijdige harpiste: Lavinia Meijer. Het Domburgse Montmartre was tijdens de Schildersweek traditie getrouw te vinden op het grasveld van het Badhotel.

Een korte sfeerimpressie mag natuurlijk niet ontbreken:

Schildersweek 2014 Domburg Schildersweek 2014 Domburg Schildersweek 2014 Domburg Schildersweek 2014 Domburg Schildersweek 2014 Domburg

Reacties zijn gesloten.