Middelburgse slavenschepen

Middelburgse slavenschepen

 

Zeeuwse Slavernij

Ter herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij in 2013 en 200 jaar afschaffing van de slavenhandel in 2014, wordt in de kelders van het Zeeuws Archief de expositie ‘Aan boord van een slavenschip : Driehoekshandel Zeeland – West-Afrika – Caraïben’ gehouden. De tentoonstelling loopt al vanaf 1 juli 2013 en duurt tot 31 december 2015. De tentoonstelling laat zien hoe het toeging aan boord van de slavenschepen van de Middelburgse Commercie Compagnie. De reconstructie was mogelijk door gebruik te maken van de uitgebreide archieven van de Zeeuwse Handelsmaatschappij. Een archief van maar liefst 100 meter logboeken, lijsten, brieven, pakhuisboeken, factuurboeken en andere documentatie.

Driehoeksreizen

De Zeeuwse slavenhandel

Toen in 1730 de West Indische Compagnie (WIC) zijn monopolie op de slavenhandel verloor, wierpen ook de Vlissingse en Middelburgse kooplieden op de slavenhandel. De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) werd reeds in 1720 opgericht en men dreef handel met West-Indië (de huidige Caraïben) en Afrika. Na het vervallen van het monopolie op de slavenhandel van de WIC, werd de slavenhandel de belangrijkste bron van inkomsten. Men maakte in totaal 113 driehoeksreizen. Hierbij werden handelsgoederen uit Europa en Azië geruild voor mensen uit Afrika. Deze werden als slaven verkocht in West-Indië (Caraïben) voor handelsgoederen, zoals tabak, goud, koffie en cacao.

Een bijzonder archief

Doordat de MCC schepen tijdens hun reizen elk een afzonderlijke administratie bijhielden die bewaard is gebleven, heeft men een minutieus beeld verkregen van de slavenhandel. De uitzonderlijk goede conservatie en de compleetheid van het MCC archief, heeft de UNESCO doen besluiten dit archief in de werelderfgoedlijst voor documentaire werken op te nemen.

Reacties zijn gesloten.