Over het Marie Tak van Poortvliet museum

marietakKunstliefhebbers van vroeger en nu hebben veel betekend voor de Nederlandse cultuursector. Zonder hen waren sommige musea en tentoonstellingen niet van de grond gekomen. Het is hun passie voor schilderijen, beeldhouwwerken, muziek, poëzie en andere kunstvormen, die ervoor heeft gezorgd dat tegenwoordig ook het grote publiek toegang heeft tot verschillende prachtige collecties.

Marie Tak van Poortvliet (1871-1936) was ook een fervent liefhebber van kunst. Ze was niet alleen een kunstverzamelaar, maar ook een landbouwpionier en antroposofe. Zij liet een villa bouwen in het Zeelandse Domburg en was daar vele zomers te vinden samen met schilderes Jacoba van Heemskerck (1876-1923).

Huidig museum
Het Marie Tak van Poortvliet museum is een kopie van een klein tentoonstellingsgebouw dat in 1921 werd verwoest door hevige stormen. Het huidige museum werd in 1994 geopend aan de Ooststraat in Domburg. Het ontwerp van de kopie van het oorspronkelijke gebouwtje is van architect Cees Dam. Het is gebaseerd op het originele bouwwerk van Jan Toorop.

Openingstijden
Het museum is niet gedurende het hele jaar open. In 2013 kunnen liefhebbers van kunst er terecht van 31 maart t/m 10 november. De openingstijden zijn 13.00 – 17.00 uur van dinsdag t/m zondag. Kijk op de officiële website voor meer informatie en wanneer het museum is gesloten vanwege de wisseling van exposities.

Extra’s
Naast het genieten van de diverse tentoonstellingen en kunstwerken, kunnen bezoekers daarna terecht in het museumwinkeltje en vervolgens iets drinken in de gezellige tuin. Het museum is een ideaal uitje voor jong en oud. In de stad Domburg is bovendien genoeg te doen en te beleven, dus combineer een bezoek aan het museum eens met een dagje uit in Zeeland!