Zeeuws toneel op Twitter #oktober1944

Zeeuws toneel op Twitter #oktober1944

Een toneelstuk gebaseerd op waargebeurde historische feiten in Walcheren in de maand oktober 1944. Om dit stuk te ‘bekijken’ hoef je niet naar de schouwburg, het stuk is namelijk dagelijks te volgen op Twitter. Vanaf 1 oktober versturen de hoofdrolspelers @Ko_1944, @Paul_1944 en @Hans_1944 dagelijks tweets over het leven op Walcheren in die verschrikkelijke maand van oktober 1944.

De laatste maanden WOII

Zeeuws toneel op TwitterDe Duitsers probeerden die maand uit alle macht stand te houden tegen de oprukkende troepen. Walcheren zuchtte onder de bijna dagelijkse bombardementen van de geallieerden. Uiteindelijk zou Walcheren voor ongeveer drie kwart onder water worden gezet om de Duitsers te verdrijven. Het zou de opmaat voor de bevrijding zijn, maar het noorden van Nederland stond nog eerst die verschrikkelijke honger winter te wachten.

70 jaar geleden…

#oktober1944 is geschreven door Cees Maas en wordt gebracht door het Dijk en Oorlogsmuseum Polderhuis in Westkapelle. Met #oktober1944 wordt herdacht, dat het dit jaar 70 jaar geleden is dat die verschrikkelijke oktobermaand plaatsvond.

Het stuk is een fictieve dialoog, gebaseerd op historische feiten, tussen een soldaat van de Duitse Wehrmacht (Hans Vogt), een kanonnier bij de Polder Walcheren (Ko Minderhoud) en een Engelse oorlogsvlieger (Paul Smith). De drie communiceren openlijk via Twitter. Je kunt je afvragen, wat de invloed van dit soort communicatiemiddelen zou zijn geweest als bijvoorbeeld Twitter destijds bestaan had?

Zij die geen Twitter account hebben, kunnen het stuk via de website van het museum volgen. De tweets worden hier dagelijks bijgewerkt. Het stuk duurt nog tot 31 oktober 2014.

Reacties zijn gesloten.